Oppilaslähtöiset tilat inspiroivat vuorovaikutuksellista kielten opiskelua

Tampereen teknillinen yliopisto halusi uudistaa kielten opiskelun oppimistilansa osana suurempaa kampusalueella käytävää remonttia. Muutoksen tavoitteena oli rakentaa joustavasti mukautuva ja oppilaslähtöinen oppimisalusta – ei siis vain perinteisiä luokkahuoneita, studioita tai saleja. Kehittämisen keskiöön tuotiin opiskelijan motivoituminen ja inspiroituminen sekä oppimiseen ja opiskeluun liittyvät erilaiset toiminnot ja vuorovaikutus. Uusien tilojen ja toiminnan kehittymisen myötä on voitu parantaa myös niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin hyvinvointia ja työergonomiaa.

Vanhan kirjaston uusiokäyttöä, tiloja ja toimintoja ideoitiin Ideascoutin kolmepäiväisessä Charrette-työpajoissa yhdessä arkkitehdin, henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa. Avoimet suunnittelutapahtumat pidettiin Konetalon aulassa TTY:n kampuksella, jolloin kuka tahansa ohikulkija saattoi tuoda omia ideoitaan mukaan osallistavaan suunnitteluun.

Uudet tilat otettiin käyttöön tammikuussa 2017 ja palaute niin henkilöstöltä kuin opiskelijoilta on ollut vuolaan positiivista.

Voimme suunnitella vaikka minkämoista uudenlaista oppimista, mutta jos fyysiset tilat kahlitsevat vanhaan, saa olla aika velho, että pystyy siitä huolimatta pusertamaan tekemisen uuteen asentoon. Tiloilla on siis edelleen merkitystä, vaikka oppiminen monimuotoistuukin muun muassa digitaalisuuden kautta kovaa vauhtia”, summaa Heli Harrikari, TTY:n kielikeskuksen johtaja, Tampere3 Kielikeskuksen blogissa.

Lisää tietoja Kielikeskuksen kehitysprojektista:
TUT rajapinta – välillä seisten, välillä säkkituolissa

"Yhteistyö Ideascoutin kanssa on inspiroivaa. Ideascoutin väki rohkaisee asiakkaitaan etsimään ratkaisuja uusilla rohkeilla tavoilla, innostaa ihmiset ajattelemaan. Mikään idea ei ole liian hullu, ja ihmeellistä on, että aluksi hulluiltakin tuntuvat ideat saadaan muutettua toimiviksi ratkaisuiksi!"

Heli Harrikari, Dekaani, Tampereen teknillinen yliopisto