Ainutlaatuinen suunnittelu tuottaa ainutlaatuisia oppimisympäristöjä

Jyväskylän Harjun lukiosta oli tarkoitus rakentaa jopa 2500 oppilaan jättilukio kun alueen muita lukioita suljetaan. Suunnitelmaa työstettiin Ideascout Charretella lukiolaisten, henkilökunnan, arkkitehdin sekä pedagogiikan asiantuntijoiden kanssa.

Suunnittelutyön myötä kävi kuitenkin selväksi, että opiskelijamäärälle asetettu tavoite on mahdoton. Välituloksia oli kuulemassa myös paikalliset tiedotusvälineet. Tapahtui Harjun ihme: Yön kuluessa paikallispoliitikot kävivät kiivaat puhelinkeskustelut ja lukioiden lakkautus päätettiin osittain peruuttaa ja Harjun lukiolle asetettiin uudet tavoitteet. Yli 30 miljoonaa euroa suunnattiin uudelleen.

Harjun suunnittelutyö poiki ainutlaatuiset konseptit ja odottamattomat ehdotukset opiskelutiloista, opiskelijoiden ja opettajien kohtaamisesta. Uudenlaiset oppimisympäristöt tukevat vuorovaikutusta ja muunneltavat tilat soveltuvat hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Työ tuotti myös runsaasti ehdotuksia opetuksen järjestämisestä ja resurssoinnista uusin tavoin: mm. kaupunkiympäristö otettiin haltuun opiskelutilana sekä päätettiin järjestää puuttuvia resursseja yritysyhteistyön kautta.

Lisää tietoja Harjun lukion kampuskehityksestä löytyy Jyväskylän koulutuskuntayhtymän vuosijulkaisusta sivulta 20.