Älykäs ja energiaviisas rakennus tukee asukastaan

Miten asuinympäristön tulisi tukea kaupunkilaisten hyvinvointia? Miten rakennamme viihtyisiä ja energiatehokkaita kiinteistöjä ja kortteleita? Nostamalla asukaskokemuksen älytalojen ja älykkäiden kaupunkien kehittämisen keskiöön luomme rakennettuja ympäristöjä, joissa tekniikka ei ole pääroolissa vaan ihmisen tukena ja turvana. 

6aika Energiaviisaat kaupungit -hanke ja Finnish Industrial Internet Forum järjestivät 31.1.2019 avoimen markkinavuoropuhelun, jonka tavoitteena oli tuottaa konkreettisia ideoita energiaviisaiden kaupunkien ja kiinteistöjen ominaisuuksista ja palveluista. Suunnittelun lisäksi työn tavoitteena oli tunnistaa yrityksiä ja muita tahoja hankeen jatkokehitykselle.

Ideascoutin fasilitoiman ideoinnin ja yhteissuunnittelun kohteena oli 6Aika EKAT hankkeen pilotti: vuoden 2019 aikana valmistuva Tampereen Hervannan älytalo. Suunnittelun teemoja olivat mm:

  1. Energiatehokasta ja ekologista asumista
  2. Älytalon mittarointi tuottaa dataa tietojohtamiselle
  3. Älytalo tukee ja rakentaa asukkaiden hyvinvointia
  4. Älytalossa asuminen on turvallista
  5. Älytalon älykäs käyttöliittymä

Ideoinnin tuloksena saimme yli 100 älytalon kehittämisen ideaa, joista jalostimme kuusi älytalon palvelukonseptia. Työpajan anti on koottu oheiseen esitykseen:

Lue lisää Energiaviisaista kaupungeista.


 

"Kaupunki voisi palkita onnellisimmat korttelit – onnellisuus ja hyvinvointi tuottaa kaupungille merkittäviä säästöjä."

"Rakentamiseen ja rakennusten suunnitteluun tarvitaan enemmän ihmisnäkökulmaa. Siten talosuunnitteluun tulisi ottaa enemmän ”pehmeiden” tieteiden osaajia!"

"Rakennus on digitaalinen perheen jäsen – se elää yhdessä asukkaan kanssa. Entä, voiko talo ”tönätä” ihmistä käyttäytymään järkevästi?"